Tam Kıvamında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Ev yapımı sütlacı tam kıvamında ve tam ölçülü yapmak için birkaç püf noktasına ihtiyacınız var. Peki, tam kıvamında sütlaç nasıl yapılır? İşte malzeme ve tarif detayları...

YEMEK TARİFLERİ - 15-05-2023 12:45

Tam Kıvamında Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç nasıl yapılır

Sütlaç tatlısı büyük küçük herkesin severek tükettiği hafif sütlü tatlılardan biridir. Peki, sütlaç nasıl yapılır? Sütlaç tarifi nasıldır? İşte detaylar...

 

Sütlaç tarifi nasıldır

Sütlaç geleneksel sütlü tatlılar arasında birinci sırada yer alıyor. Babaanne tatlısı olarak bilinen sütlaç bayramlarda da misafirlere ikram olarak sunuluyor. Sütlaç tatlısı sağlığa olan faydalarıyla da öne çıkıyor. Bu nedenle anneler bu tatlıyı çocuklarına sürekli yapıyor. Peki, en lezzetli sütlaç nasıl yapılıyor? Sütlaç tarifi nasıldır? İşte detaylar...

 

Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • ½ çay bardağı pirinç (3 yemek kaşığı/40 gram)
  • 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker (200 gram)
  • 2 yemek kaşığı (tepeleme) buğday nişastası
  • 1 çay bardağı su(150 ml)

 

Sütlaç Tarifinin Püf Noktası

Buğday nişastası yerine 3 yemek kaşığı tepeleme pirinç unu kullanabilirsiniz. Damak tadınıza göre şeker oranını azaltabilir veya artırabilirsiniz. Aşamalara ve tarifte verilen sürelere sadık kalarak pişirmenizi öneririz. Tercihen tüm pişirme süresince kısık ateş kullanmanızı, orta ateşte işe mutlaka kaynayan süte dikkat etmenizi öneririz.

 

Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

1. Sadece bir kez sudan geçirerek yıkadığınız pirinci tencereye alın ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu sırada ara ara nazikçe karıştırın.

2. Pirinç, suyu çekip lapa hale gelince üzerine sütü ilave edin. Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin.

3. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.

4. Nişastayı eklemek için bir kabın içerisine alın, 1 çay bardağı suyla karıştırın ve aynı anda hem karıştırıp hem tencereye ekleyin. Azar azar dökerek eklerseniz topaklanma riskini de engellemiş olursunuz.

5. Karıştırdıktan sonra hafifçe kıvam alana kadar pişirin. Bu sırada tekrar kaynayacak ve minik minik balonların yüzeye ulaştığını göreceksiniz, bunu gördükten sonra kısık ateşe alıp 1-2 dakika daha pişirin ve ardından ocaktan alın. Bu noktada sütlacın kıvamı akışkan bir boza kıvamında olmalıdır.

6. Sütlaç harcını bir kepçeyle kaselere dağıtın. Her kepçeden önce bir kez karıştırın ki bu sırada pirinçler en dibe çökmesin. Her kasede eşit miktarda pirinç olması için karıştırarak kepçeyle alın ve dökün.

7. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat, tercihen 1 akşam kadar bekletin ve servis etmeden önce buzdolabından çıkarıp 5 dakika bekletin, tarçın serperek servis edin. Afiyet olsun!

 

Faydalı Bilgiler: Pirinç Haşlamadan Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç hazırlarken pirinçleri haşlamadan yapmak isterseniz pirinci yıkayıp süzün. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip 10 dakika kadar bekletin. Tekrar süzüp robottan geçirip pirinçlerin küçülmesini sağlayın. Daha sonra sütlacın yapılış adımlarını izleyebilirsiniz.

 

Faydalı Bilgiler: En İyi Sütlaç Hangi Pirinçle Yapılır?

Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Pratik ve Sağlıklı: Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi!

Pratik ve Sağlıklı: Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi!

08-09-2023 - YEMEK TARİFLERİ

Meyhane Pilavı: Sebzelerle Zenginleşen Lezzet

Meyhane Pilavı: Sebzelerle Zenginleşen Lezzet

07-09-2023 - YEMEK TARİFLERİ